Hieronder kan je de komende activiteiten van onze kring vinden. Met de knop 'abonneer' kan je onze activiteiten in je eigen online-agenda toevoegen.
- Optreden: TEFRENT
- Demonstratie: brood bakken, fruit persen
- Tijdelijke tentoonstelling: Huwelijksgebruiken (voor en na 1950)
Voor de naam “Tefrent” gingen de bandleden op zoek in ons plaatselijk dialect. Vele woorden die vroeger in het Kempisch dialect gebruikt werden zijn verloren gegaan en in die woordenschat vonden ze tefrent. Tefrent betekent “verschillend” en is een verbastering van het Franse woord “différent” of het Engelse “different”.
Vanuit deze betekenis spelen ze met “tefrente” mensen, op “tefrente” instrumenten “veul tefrente airekes”. Je kan er op dansen, je kan er naar luisteren, je wordt geraakt, je komt in vervoering, …: “Fijne Folk”.
Meer in detail: Een samenspel van doedelzak, viool en klarinet, stevig ondersteund door gitaar en aangevuld met de hemelse klank van de harp. Muziek van vroeger en muziek van nu. Het ene nummer pittig en dwepend, het andere dan weer fijn en ontroerend. Een repertoire van Franse en Ierse dansnummers, liedjes uit de Vlaamse doos of hier en daar een eigen nummer.
De Biervereniging (brouwers van o.a. de Kastel, het Pompoenbier en de Rosse van Tielen) komt langs om de lekkere appels van onze boomgaard te persen tot heerlijke sapjes. En, natuurlijk kan er geproefd worden.
Op 19 oktober nemen we deel aan de Nacht van het Kempens Erfgoed, een organisatie van de erfgoedcellen Kempens Karakter, K.ERF en Erfgoed Noorderkempen.
In onze schuur op de Waaiberg in Kasterlee kan je terecht voor een gevarieerd programma dat focust op De Groote Oorlog.
Guy Stappaerts vertelt over zijn onlangs verschenen boek over Louis Stappaerts, zijn grootvader, die sneuvelde in WO I. Uit het programma dat leerlingen van SMIK vier jaar geleden opvoerden, zien we enkele fragmenten uit brieven van Louis Stappaerts en zijn vrouw.
Koen Muësen en enkele collega’s brengen figuren/soldaten terug tot leven in een re-enactment voorstelling. Op onze erfgoedavond dragen ze kostuums/uniformen uit de Eerste Wereldoorlog.
Tussendoor laten we u twee series foto’s zien. Eentje van gesneuvelden van onze gemeente en eentje met inwoners van onze gemeente in de oorlogsjaren. Deze laatste reeks kopieerde Ludo Van den Schoor van prachtige foto’s op glasplaat.
Tussendoor kan je gratis genieten van een drankje en een lekker hapje.
Bloemenhulde:
– Kasterlee
— Brits kerkhof 9u00
— monument Markt 9u15
— monument kerkhof 9u30
– Lichtaart
— monument kerk 9u15
— kerkhof 9u30
– Tielen
— monument Erfgoedhuis 9u20
Eucharistieviering
– Lichtaart
— kerk 10u00
Gezamenlijk Huldemoment/Planten van een vredesboom
– Lichtaart
— pleintje aan Plaats/Klein Plaats 11u00
- Optreden: Good Company
- Demonstratie: Brood bakken, pompoenslachting
- Verkoopstand: Bond Zonder Naam
- Tijdelijke tentoonstelling: Huwelijksgebruiken (voor en na 1950)
Good Company is een vaste, jazzy waarde in het heemerf. Ze spelen voornamelijk jazz standaards: dit zijn thema ’s van ‘Broadway-klassiekers’ waarop geïmproviseerd wordt. Het repertoire breidt steeds uit zodat er altijd variatie zit in de optredens. Veel van de melodietjes zijn oude jazz-hits, liggen goed in het gehoor en zijn licht verteerbaar.
Naar jaarlijkse gewoonte is Bond zonder Naam bij ons in het najaar. Wieza Pulmans biedt de mooiste kalenders van 2019 aan, evenals schitterende kaarsen en andere presentjes.
Het Pompoengenootschap oogst de reuzenpompoenen op ons erf; de vruchten worden ‘geslacht’ en… geproefd!