Hieronder kan je de komende activiteiten van onze kring vinden. Met de knop 'abonneer' kan je onze activiteiten in je eigen online-agenda toevoegen.

jun
7
di
Open archief @ Erfgoedhuis
jun 7 @ 19:00 – 21:00

Raadpleeg ons archief met behulp van onze medewerkers.

jun
9
do
Open Archief
jun 9 @ 14:00 – 16:00

Raadpleeg ons archief met behulp van onze medewerkers.

jun
12
zo
Zomer op het Heemerf @ Heemerf Waaiberg
jun 12 @ 13:00 – 18:00

Om de zomer in te zetten voorzien we een extra large Levend Heemerf. We richten ons zomerse erf gezellig in en als de weergoden meewerken kan je tussen 13 en 18 uur op het gras tussen de fruitbomen genieten van een buitenoptreden. Ons erf wordt zo omgetoverd tot een zomers
paradijs!

The Vickings spelen op een groot, overdekt podium – tussen de bomen. Muzikanten en zangeressen voeren ons terug naar de jaren vijftig en zestig. Omdat er niemand dorst mag lijden tijdens dit spetterende optreden, voorzien onze vrienden van de Biervereniging een buitentap.

Tijdelijke tentoonstelling: Molens van Groot-Kasterlee

Voorwerp in de kijker : Onze collectie inktpotten

Boek van de dag: Jefke vertelt

jun
21
di
Open archief @ Erfgoedhuis
jun 21 @ 19:00 – 21:00

Raadpleeg ons archief met behulp van onze medewerkers.

jun
23
do
Open Archief
jun 23 @ 14:00 – 16:00

Raadpleeg ons archief met behulp van onze medewerkers.

mrt
12
zo
Levend Heemerf @ Heemerf Waaiberg
mrt 12 @ 14:00 – 17:00

De fanfare van Lichtaart is reeds vele jaren vaste gast in het heemerf.

Vlak voordat de pandemie zorgde voor een verbod van samenkomst, hebben zij nog juist kunnen optreden in maart 2020.

Na deze moeilijke periode kunnen ze nu weer de muzikale draad opnemen om alzo de lente goed in te blazen. En zoals steeds is ambiance verzekerd in de schuur.

Ook al hebben we hem vorig jaar in ons tijdschrift per ongeluk Luc De Vos genoemd, is Peter De Vos wel degelijk al reeds enkele jaren dirigent van de fanfare.

Juul Dierckx is er ook terug bij. Hij zoekt zijn plaatsje in en voor het karkot weer op, om de kunst van het manden vlechten te demonstreren.

Voorwerp in de kijker: berechtingsgerief

 De priester bracht de communie naar de stervende om hem te berechten (in de volksmond: te bedienen). Een misdienaar of de koster ging de priester voor met een lantaarn en een bel.

Wanneer mensen passeerden, namen ze eerbiedig hun hoed of pet af of knielden neer op de grond.

In elke wijk/gehucht was er wel een doos met berechtingsgerief: een versierde margarinedoos of schoendoos met mooie doekjes, kruisbeeld en kandelaars.

We raden u wel aan om zelf nog een priester mee te brengen, indien u van plan bent om bij ons doodziek in de beddenbak te kruipen om bediend te worden!